БПЦ ја одби поканата од МПЦ за заедничка прослава на 1000-годишнината од Охридската Архиепископија

Светиот Синод на БПЦ не дава благослов претставници на БПЦ-БП да учествуваат на прославата на 1000-годишнината од основањето на Охридската Архиепископија на 27 мај во Охрид.

На барање на русенскиот митрополит Наум БПЦ да не учествува на прославата во Охрид поради „темелни разлики”, Синодот со мнозинство гласови одлучил да не даде благослов претставници на БПЦ да земат учество во прославата што ќе се одржи на 27 мај во Охрид. Против учеството на прославата биле 8 од владиците, а „за” биле петмина.

ОХРИД 24

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

© Ohrid24.mk. Сите права се задржани.
Текстот не смее да се презема, во целина или во делови без договор со Ohrid24.mk